La protecció contra incendis és un tema molt sensible al nostre país, on molts dels seus habitants estan en contacte directe amb el bosc, ja sigui perquè viuen en un ambient rural, o perquè viuen en una urbanització a prop del bosc i a tocar de la ciutat.
En aquest segon cas, aquest tipus de distribució de la població fa que estiguem molt a prop de les zones boscoses, però que no hi tinguem cap contacte a banda d’anar a passejar de tant en tant pels camins i corriols que les creuen.
Aquesta desvinculació amb el nostre entorn més proper ha fet que els boscos evolucionin de tal forma, que cada cop siguin més densos, que el seu accés sigui més difícil, i que l’acumulació de material vegetal que hi ha sigui cada cop més preocupant, si pensem en els perills que pot tenir en referència als incendis.
Des de sempre que hem viscut vinculats als boscos, però és cert que el vincle que hi tenim ha anat canviant. Abans el bosc era d’on treiem el material suficient per escalfar-nos, mantenir el foc encés per cuinar, o escalfar aigua. També era el rebost de casa, i en treiem fruits, bolets, herbes i plantes segons necessitavem.
Estem acostumats a començar a veure campanyes contra incendis els mesos de maig i juny quan comença el bon temps, i que s’acaben amb el bon temps també. Però per prevenir incendis, a banda de ser molt conscients dels perills que hi ha els mesos de més bonansa, també hem de mantenir el bosc en bon estat la resta de l’any.
Pensant en aquests canvis de dinàmica i vinculació que tenim amb els boscos, es va desenvolupar la legislació de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana (Llei 5/2003, de 22 d’abril) i el seu Decret (Decret 123/2005, de 14 de juny)
Aquesta legislació preveu la realització de franges perimetrals de 25 metres al voltant de les urbanitzacions, i la neteja de les parcel·les d’aquestes urbanitzacions.
La Diputació de Barcelona té una línia de subvencions per ajuntaments per la primera obertura d’aquestes franges perimetral, per ajudar als propietaris a mantenir aquestes franges per prevenció d’incendis en condicions.
Aquestes intervencions generalment es realitzen en període de baix risc d’incendi, i AMBIENS participa en la Direcció d’obra i de Seguretat i Salut d’aquestes intervencions.
En concret al 2019 vàrem participar a diferents obres als municipis de Cabrera d’Anoia, Castellví de Rosanes, Jorba, Mura, Olèrdola i Pacs del Penedès. Aquestes feines s’han realitzat al llarg de tot el 2019, espaiades en el temps i mirant de no concentrar-les a l’època de major risc d’incendi.
Aquest 2020 continuem participant en aquestes intervencions, i de moment ja hem començat pel municipi de Rajadell.