Ambiens coordina la campanya “Excuses o separes”, impulsada pel Consorci de Residus del Vallès Occidental

10 d'abril de 2019

Des del mes de novembre fins al mes de març s’ha portat a terme la campanya “Excuses o separes” al Vallès Occidental, per conscienciar sobre la necessitat de separar els residus, amb la mirada posada a la normativa europea que indica que el 2020 cal assolir el 60% de percentatge de separació de residus. Actualment, la comarca està a la mitjana del 39 % aproximadament, tot i que hi ha municipis que el darrer any han fet un salt després d’incorporar novetats en el sistema de recollida. La campanya ha volgut trencar les excuses que posa la gent a l’hora de reciclar i donar arguments per a fer-ho.

La campanya ha girat al voltant de 4 eixos: els qui posen excuses o els qui separen, el malbaratament alimentari, la separació de la fracció orgànica i la separació de l’Oli. S’ha posat a disposició de la ciutadania un telèfon on poder enviar dubtes mitjançant WhatsApp i s’ha fet una important campanya a xarxes socials, mitjans locals i autobusos.

Participació dels Influencers locals del reciclatge

Una de les grans novetats de la campanya “Excuses o separes” ha estat la participació de 57 persones  que son referents als municipis, els “influencers locals”. Són persones o entitats que han participat desinteressadament en la campanya fent activitats, fent difusió a xarxes socials i altres accions. A nivell comarcal s’ha comptat amb tres persones de referència de la comarca que ens han ajudat a difondre el missatge: els meteoròlegs Francesc Mauri i Eloi Cordomí, i el cuiner Marc Ribas.

L’èxit de l’Escape Room sobre residus farà que es continuï oferint a les escoles

Una altra dada destacada és que s’han fet 98 Escape Rooms sobre reciclatge a diferents centres educatius. Hi han participat prop de 10.000 nens i nenes. També s’han fet 12 Escape Rooms familiars. Gràcies a l’èxit d’aquesta activitat, es mantindrà pel curs 2019-2020 inclosa en el Programa d’Educació Ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, per les escoles i instituts que aquest curs no hi hagin pogut participar.

Les escoles de la comarca també s’han involucrat en una activitat escolar contra el malbaratament alimentari realitzada durant el mes de novembre, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, consistent en la realització d’un vídeo on s’expliqui què fan els alumnes a casa i a l’escola per no llençar menjar. Hi ha participat 670 alumnes d’escoles de Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sabadell i Terrassa, que han fet en total 33 vídeos.

4.500 contenidors per l’orgànica repartits a la comarca

En el marc de l’”Excuses o separes” s’han realitzat 30 punts informatius a diferents municipis de la comarca. En aquests punts informatius es donava informació sobre reciclatge i separació. Les persones que els han visitat han pogut recollir un cubell airejat per l’orgànica. Se n’han  lliurat 4.500 amb un pack de bosses compostables a cada cubell. Cal destacar que un 24% de les persones que han rebut el cubell han manifestat que no separaven l’orgànica i que ara ho farien amb el nou cubell.

Al costat del Punt informatiu s’hi ha ubicat en 19 ocasions l’exposició “Un planeta plastificat”, que ha rebut 700 visites. Aquesta mostra explica tots els usos del plàstic i el seu recorregut des de la fabricació fins al reciclatge. Aquesta mostra s’adaptarà com a recurs disponible pels ajuntaments. En la mostra també es podia veure, amb unes ulleres 3D, un video en 360 graus que et porta a descobrir el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental.

També s’ha realitzat un Festival d’Art Urbà, que consistia en la realització de grafits sobre la temàtica de la matèria orgànica. Hi han participat 10 municipis que han incorporat al seu paisatge urbà l’obra realitzada. Amb aquesta actuació s’ha pogut arribar a un públic jove que normalment no s’interessa per aquesta qüestió.

60 nous contenidors d’oli 

Pel que fa al reciclatge de l’oli, en el marc de la campanya “Excuses o separes” s’han instal·lat 60 nous contenidors d’oli. Per reforçar la coneixença dels nous punts de recollida, s’ha realitzat informació ambiental al carrer, d’una manera original, en bicicleta. Un informador ha repartit 3.000 embuts per al reciclatge de l’oli als diferents municipis i s’ha deixat un “pom” informatiu a les portes dels habitatges de la zona del nou contenidor.

Les darreres setmanes de la campanya, s’han realitzat inspeccions de bosses de fracció resta a 6 municipis de la comarca. Les dades en indiquen que el 75% dels residus que es llencen al Rebuig (Resta) es podrien reciclar.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram